גארי ברתיני 1.5.1927 – 17.3.2005
חתן פרס ישראל תשנ"ח (1978) והפרס על שם פרנק פלג (1990) אחד החשובים במוסיקאי המדינה.
אחד מהיוזמים והמייסדים של מפעלות מוסיקה רבים, בהם מקהלת "רינת" והתזמורת הקאמרית הישראלית, סדרת " ערביות למוסיקה בת זמננו " (1962 – 1965) ופסטיבל "ליטורגיקה" בירושלים ( 1978). היה המנהל המוסיקלי של התזמורת הסימפונית ירושלים ושל פסטיבל ישראל, יועץ מוסיקלי של התזמורת הסימפונית של דטרויט, מנצח ראשי של התזמורת הסימפונית של רדיו קלן, מנהל כללי ומוסיקלי של האופרה בפרנקפורט ומנהל מוסיקלי ואומנותי של האופרה הישראלית החדשה. מ – 1998 היה גארי ברתיני המנהל המוסיקלי של התזמורת הסימפונית "טוקיו מטרופולין". הוא הופיע עם התזמורות החשובות בעולם ובבתי האופרה הנודעים: "לה סקאלה" במילאנו, "אופרה נסיונל" בפאריס (שם היה מנצח אורח קבוע), ז'נבה, בולוניה, ג'נובה, ברלין, המבורג ומינכן.
בעונת 2004 – 2005 נתמנה גארי ברתיני למנהל אומנותי ומנצח ראשי של בית האופרה סן קרלו בנאפולי. הופעתו האחרונה שם התקיימה בדצמבר 2004 עם המיסה סולמניס של בטהובן והאופרה " טריסטאן ואיזולדה " של ואגנר.
ביצועיו האחרונים של גארי ברתיני התקיימו בתיאטרון מרינסקי שבסנט פטרסבורג, בהזמנתו של ואלרי גרגייב: אופרות של ורדי ומוצארט.
לגארי ברתיני חלק חשוב בהתפתחות המוסיקה הישראלית כמי שיזם, הזמין וביצע בבכורה מספר רב של יצירות ישראליות, שחלק מהן הוקדשו לו. עם המלחינים שזכו לביצועיו נימנים, בין השאר: יוסף טל, עדן פרטוש, פאול בן חיים, בן ציון אורגד, נועם שריף, צבי אבני, מרק קופיטמן, שולמית רן, אנדריי היידו ועוד רבים אחרים. רוב יצירותיו של מרדכי סתר בוצעו לראשונה תחת שרביטו של גארי ברתיני. בינואר 2001 ניצח באופרה הישראלית החדשה על בכורה של "אלפא ואומגה" מאת גיל שוחט, כעבור שנה על " פיטר גריימס" של בריטן. ביצועים רבים של גארי ברתיני הוקלטו לחברות CBS, RCA, Orefeo, Harmonia Mundi ו – EMI. המחזור השלם של יצירות מאהלר בניצוחו פורסם בתקליטורים של חברת EMI.
פעמיים ( בשנים 1995 ו – 1998) הוענק לגארי ברתיני פרס Abbiati , שהוא הפרס הגדול של מבקרי המוסיקה באיטליה. פעמיים זכה גם ב – Grand Prix של מבקרי המוסיקה בצרפת: על האופרה "בילי באד" של בריטן (1997) ועל "מלחמה ושלום" של פרוקופייב (2000).
בנובמבר 2003 שוב הוענק לו הפרס של מבקרי המוסיקה בצרפת והפעם עבור ההפקה הטובה ביותר של השנה: האופרה " מלחמה ושלום" שהונצחה ב – DVD.